Deficitul de ZINC: pericol pentru oameni și animale

16.06.2016

O serie de cercetări arată că o deficiență ușoară de zinc la animale inhibă activitatea digestivă a pancreasului care se degradează semnificativ chiar și în acest stadiu incipient. Studiul lui Daniel Brugger de la Departamentul de Nutriție Animală UTM tocmai a fost publicat în British Journal of Nutrition. Rezultatele provin în urma unor experimente cu purcei, dar deficiența de zinc are un impact negativ și asupra oamenilor.

Consecințe pentru oameni și animale

"Un deficit clinic de zinc nu apare cu adevărat în natură nici la om, nici la animale", spune Brugger. La aceasta contribuie și o dietă echilibrată de zinc. Numai produsele alimentare unilaterale, cu un conținut prea mic de zinc pot schimba bugetul de zinc natural.

Animalele: au nevoie de zinc la nivelul pancreasului pentru digestie

Pancreasul este centrul de control pentru digestia animalelor și pentru echilibrul energetic în organism. Atunci când el este sănătos, zincul este pompat în tractul gastro-intestinal, menținându-se un nivel constant în organism. În contrast, prin reducerea cantității de zinc oferit organismului, apare un deficit de zinc pancreatic. Având în vedere importanța enormă a digestiei sănătoase pentru animalele aflate în creștere la o fermă, mai ales în primele săptămâni după înțărcare, care sunt decisive, bunăstarea acestor animale pentru fermieri nu trebuie subestimată în acest moment."Conținutul de enzime digestive din pancreas este în legătură directă cu nivelul de zinc din organism" explică Brugger în studiul său - "Chiar și pe perioade scurte de timp în lipsa zincului, apar fenomene de malnutriție la animalele de la ferme, cum ar fi porcii."

Oamenii: aportul insuficient de zinc reduce imunitatea

Omul de știință adaugă: "efectul acestui fenomen asupra organismului uman trebuie concluzionat: De cele mai multe ori un ou nu poate face rău." Astfel, el recomandă veganilor, vegetarienilor și persoanelor în vârstă să acorde o atenție deosebită elementului zinc, deoarece o deficiență minimă la om, crește nivelul de inflamație în sânge și reduce imunitatea organismului.

Sursa:

Daniel Brugger și M. Wilhelm Windisch: Deficitul de zinc afectează activitatea enzimelor pancreatice și capacitatea digestivă a purceilor înțărcați: British Journal of Nutrition 27/05/2016.

http://journals.cambrige.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=103...

 

 

RHEINZINK worldwide

Ne puteți contacta la:
 
telefon: 0040 268 546550
fax: 0040 268 546551