Istoria zincului

Introducere

Mult inainte de descoperirea zincului ca metal, zăcămintele de zinc au constituit o resursă pentru aliajele de cupru-zinc (alamă) și pentru sărurile de zinc utilizate în medicină. Se cunosc obiecte din alamă din Babilon și Asiria datând din mileniul 3 I.C. și din Palestina datând din 1400 - 1000 I.C.

Prima atestare a amestecului zinc-cupru este reprezentată de o podoabă descoperită în Rhodos datând din anul 500 I.C. Deși de atunci a fost utilizat pentru obținerea alamei, au trecut multe secole până ce zincul a putut fi identificat ca metal. Noțiunea de "zinc" s-a stabilit în secolul al 17-lea odată cu redescoperirea materialului.

Deoarece zincul apare în natură sub formă de amestecuri, el este obținut dintr-o sare a lui: carbonatul de zinc. Zincul a fost folosit mai ales sub formă de aliaje cu alte metale ca element component al monezilor. Zăcămintele de zinc s-au exploatat încă din epoca bronzului dar mult mai târziu s-a descoperit că este vorba de un element ce nu mai poate fi descompus: zincul. Până la sfarșitul secolului a 18-lea, zincul a fost importat mai ales din India, fiind unul dintre materialele foarte scumpe.


Producţia timpurie şi utilizarea în India şi China


Zinc metalic a fost produs în India cca. 1200 I.C., iar procesul este descris ca fiind de producţie a unui nou metal similar cu staniu. Aceasta a implicat încălzirea minereului de zinc indirect cu cărbune într-un creuzet acoperit. Acest lucru a produs vapori de zinc, prin răcirea cu aerul înconjurător într-un recipient de condensare sub creuzet. Astfel s-a obținut modulul metalic de zinc (Fig. 1).


Marco Polo (1254-1324) din Veneţia a fost cel care a raportat producerea de oxid de zinc în Persia. În acele vremuri, persani foloseau soluţie de vitriol de zinc (ZnSO4 × 7H2O) pentru a trata inflamațiile oculare. Sulfatul de zinc (ZnSO4) este folosit în medicină ca antiseptic şi astringent chiar și în prezent. 

În 1374 hinduşii au recunoscut metalul de zinc ca un metal nou, al optulea cunoscut la acea vreme şi ulterior s-a pornit producția și comercializarea la o scară limitată ...


Articolul complet despre istoria zincului (descoperire și folosire în trecut, procese actuale de obținere, zăcăminte și rezerve) poate fi citit în format PDF.

Download
Marcat pentru download. Previzualizare? Click pe titlu media cerere suplimentară prin poștă Mărime Tip Limbă Modficare
Selectaţi tot Selectaţi tot
  
The History of Zinc
531 KB PDF English 09.04.13


RHEINZINK worldwide

Ne puteți contacta la:
 
telefon: 0040 268 546550
fax: 0040 268 546551