Atenţie! Dacă aveţi probleme cu vizualizarea acestui newsletter, faceţi click aici.
10/2016
Capodoperă tehnică și logistică la Arosa

Grand Hotel Tschuggen din Arosa, Elveția, are o istorie plină de evenimente. Fondat ca sanatoriu de boli pulmonare, a fost transformat în hotel pentru sporturile de iarnă la sfârșitul anilor 1920. De-a lungul timpului, Arosa a evoluat de la un orășel liniștit la un înfloritor resort montan. În 1966, întreaga proprietate a fost distrusă de un incendiu. A fost reconstruită și redeschisă în 1970. Din 1980 intră în proprietatea familiei Kipp care o renovează complet în 2004, ca centru de fitness și sănătate.

În acest design cele mai importante cadre sunt invizibile, și asta pentru că o mare parte din voluminosul centrul de fitness & spa se confundă cu împrejurimile. Doar cele 9 "pânze în vânt" străpung peisajul montan, generând un sentiment major de exaltare. Aceste părți ale clădirii sunt placate cu sticlă, având spatele îmbrăcat cu material prepatinat RHEINZINK graphite-grey, evitându-se prin folosirea acestei nuanțe contrastele stridente, în special în timpul iernii. Integrarea în peisaj este perfectă, ca o simfonie de culori alb-gri, spartă doar de verdele închis al pădurii de conifere. Prin ferestrele largi, luminile calde din interior răzbat în înserarea timpurie din munți. Pe de altă parte, arhitectura capturează cât mai mult posibil lumina naturală și o reflectă în zona de spa, astfel încât aflându-se în galeriile construite în velele de lumină, oaspeții să se poată bucura de peisajul înconjurător.

Structurile au o formă triunghiulară și sunt dispuse la înălțimi diferite ale pârtiei. Iau naștere astfel patru tipuri de culmi orientate diferit. Pas cu pas, multe idei puse cap la cap în ceea ce privește masele, formele, razele calculate inițial cu un program 3D, conduc spre dimensionarea perfectă. Această proiectare computerizată a fost urmată de faza de planificare a scheletului construcției, reprezentat de un cadru tubular portant sudat la îmbinări. Pe acest schelet, un alt cadru pătrat întărește construcția, pe acest al doilea cadru fiind montate apoi fațadele și învelitorile. În partea superioară a acestor construcții, a fost adăugată o structură de lemn care susține lambriurile interioare, bariera de vapori, izolația, cofrajul și placarea exterioară RHEINZINK. Ca parte a complexei realizări a acestui proiect, montatorii au închiriat o hală industrială în St. Galen având ca scop precis instalarea giganților de metal cu o acuratețe milimetrică. Fiecare parte trebuia așezată pentru a forma modelul perfect. Rezultatul: o inginerie precisă cu o toleranță de +/- 5mm. Datorită dimensiunilor mari, aceste structuri nu au putut fi transportate întregi până la Arosa. Au fost demontate și trimise individual spre zona montană cu elicopterul, unde au fost așezate direct pe fundațiile lor.

În fruntea acestor provocări, la o altitudine de aproape 2000 m, sezonul construcțiilor se limitează la câteva luni în timpul verii. Esența succesului în lupta cu riscurile create de starea vremii s-a datorat sincronizării perfecte. În paralel cu instalarea cadrelor s-au creat piesele din lemn și placările RHEINZINK. S-au utilizat 2 t de material RHEINZINK (200 m2) montat în sistem falț vertical dublu, iar pentru fațade 11 t (1600 m2), folosindu-se sistemul falț vertical în unghi drept. În total, cele 780 de piese au fost realizate și montate în doar 7 săptămâni.

Oaza montană de la Tschuggen proiectată de Prof. Arch. Mario Botta reprezintă exemplul perfect pentru a demonstra că și cele mai ambițioase proiecte pot fi realizate în ciuda condițiilor geografice, climatice și logistice potrivnice, atunci când toți cei implicați își unesc forțele pentru realizarea scopului comun. Finalul grandios se datorează în parte și serviciilor de consultanță oferite de RHEINZINK, pentru care proiectul arhitectonic alpin Arosa se menține și astăzi în lumina reflectoarelor.

Am lăsat acest proiect la sfârșit de an, pentru că acum mai mult decât oricând avem nevoie de liniște și puțină magie, deci să încetinim puțin ritmul și să ne îndreptăm spre oaza noastră de relaxare, oriunde s-ar afla ea. Pentru că orice început are nevoie de o idee, o privire de ansamblu, o fantezie arhitecturală sau un concept solid a unui nou proiect, urmați-vă inspirația și lăsați creativitatea să vă arate calea. Vă suntem mereu alături, vă sprijinim viziunile, vă punem ideile în practică!

Sărbători fericite și La Mulți Ani 2017!

Echipa RHEINZINK


În conformitate cu Legea 365/2002 privind comerţul electronic, acest mesaj nu este şi nu poate fi considerat spam, deoarece:
  • acceptarea de primire a ofertei nu vă implică financiar
  • adresa d-voastră de e-mail a fost găsită fie pe un site public, fie într-un ghid de afaceri, fie în adresele altor firme care ne-au trimis ofertele lor sau am primit-o cu ocazia unor întâlniri de afaceri
  • acest mesaj vă este adresat cu scopul de a vă invita sa beneficiaţi de serviciile companiei noastre şi vă este transmis în dorinţa de a vă ţine la curent cu cele mai noi şi mai profitabile servicii pe care vi le putem oferi.
Pentru că inţelegem şi apreciem intimitatea d-voastră ne cerem scuze dacă acest mesaj a ajuns din greşeală la dvs.
Acest mesaj este o cerere de comunicare din partea noastră de a vă trimite materiale informative cu referire la serviciile pe care le oferim. In cazul în care nu sunteţi interesat vă rugăm ignoraţi acest e-mail. Conform legislaţiei României, orice firmă are dreptul la o încercare de comunicare comercială cu o anumită persoană.