Atenţie! Dacă aveţi probleme cu vizualizarea acestui newsletter, faceţi click aici.
05/2016
RHEINZINK & Zaha Hadid

Muzeul Riverside a fost deschis oficial în Glasgow, la data de 21 iunie 2011, impresionând de atunci milioane de vizitatori prin arhitectura sa spectaculoasă, cu forme moi, fluide, cu cerințe neobișnuit de ridicate pentru proiectanți și executanți. Fațadele și acoperișul clădirii sunt complet acoperite cu titan-zinc. Un total de 200 tone RHEINZINK-prePATINA blue-grey, îmbracă în întregime maiestuosul proiect. Planificarea și punerea în aplicare de către arhitect Zaha Hadid, dă naștere unei clădiri care reprezintă prin arhitectură neobișnuită și design neconvențional, o atracție a portului din Glasgow.

În proiectarea noului Muzeu al Transporturilor, modelul folosit a fost cel al unui șervețel pliat neregulat și îndoit de două ori, început și sfârșit cu două frontoane complet vitrate. La fel cum șerpuiește traficul pe șosea sau cum șiroiește apa râului, diversele zone de expoziție subliniază direcția de curgere și conduc vizitatorii cu ușurință prin muzeu. Privit de sus este un proiect căruia îi simți „pulsul”. Un proiect care exprimă ceva din viață, din natură: „Îmi place ca arhitectura să aibă o anumită calitate primară, brută, fundamentală”, afirma însăși Zaha Hadid. Conturul pronunțat al proiectului a convins din prima clipă. Este o geometrie a panourilor ce se aliniază orizontului. Puţine placări metalice corespund unei astfel de geometrii.

Tinichigeria şi detaliile sunt absolut imaculate. Linia falţului urmează linia creionului ce conturează forme desprinse parcă din natură. Rheinzink este un element natural ce se integrează perfect unor astfel de construcţii. Având apă în laterale şi autostrada în spate, punerea în operă transmite un mesaj clar, prin clădirea-punte: o declaraţie simbolică de reuniune a oraşului Glasgow cu râul Clyde.

Sistemul fălţuit de la Rheinzink este tradiţional şi modern, în același timp. Modern pentru cei "curajoşi" ce îşi doresc linii curbate, convexe sau concave, geometrii aproape imposibile sau alte modele desprinse din dorinţa de "evadare din comun". Tradiţional, pentru cei "conservatori" ce apreciază eleganţa unui falţ dintr-un material ce se pretează 100% unor lucrări de acurateţe. Astfel, prin Riverside "Croitoria Rheinzink tinde spre perfecţiune" - arh. Johannes Hofmann – Zaha Hadid Architects.

Muzeul Transporturilor din Glasgow a primit titlul de Muzeul European 2013, distincție acordată în acel an în Belgia. Prin acest proiect, suntem mândri că facem parte din colecția de top lăsată moștenire umanității. Glasgow – un oraş cu poveşti dure şi neînfricate, devine proprietarul unei capodopere culturale – pentru multe generaţii de acum înainte. Fluiditatea formelor create aici vor transcende limita timpului.


Deși nu mai este de curând printre noi, Zaha Hadid, supranumită "regina curbei" ne-a lăsat în urmă o vastă, dar controversată moștenire. Ne-a transmis, de asemenea, că "arhitectura nu poate fi învățată, dar oamenii pot fi inspirați să o creeze", iar tinerilor arhitecților aflați la începutul curbei vieții profesionale: "If you want an easy life, don´t be an architect"

Hadid a fost prima femeie și totodată primul musulman care a primit prestigiosul Premiu Pritzker în 2004, echivalentul Premiului Nobel în breasla arhitecților. În opinia multor arhitecți, "un geniu vizionar și un erou, care a împins limitele construibilului și a dat funcționalitate unor forme inovatoare, pe cât de apreciate vizual, pe atât de dificil de realizat". Viziunea ei se face cunoscută prin desenele sale aflate la limita abstractului. "Zaha pare că are cea mai futuristă, dar și coerentă abordare" - arh. Olivia Safer, iar mentorul ei, afirma că "Zaha este ca o planetă a cărei orbită este imposibil de imitat". Anul acesta a devenit prima femeie arhitect recompensată cu Medalia de Aur de către Royal Institute of British Architects în semn de apreciere pentru întreaga carieră.

Pentru detalii referitoare la această temă accesați secțiunea de Informații din partea stângă jos a acestui newsletter. E-mailul Dvs. va fi direcționat spre noi la adresa info@rheinzink.ro

Dacă aveți alte întrebări sau sugestii pentru noi și doriți să ni le faceți cunoscute accesați secțiunea Idei.

De asemenea, puteți intra în contact cu noi direct de pe pagina de internet www.rheinzink.ro , accesând secțiunea Contact.


În conformitate cu Legea 365/2002 privind comerţul electronic, acest mesaj nu este şi nu poate fi considerat spam, deoarece:
  • acceptarea de primire a ofertei nu vă implică financiar
  • adresa d-voastră de e-mail a fost găsită fie pe un site public, fie într-un ghid de afaceri, fie în adresele altor firme care ne-au trimis ofertele lor sau am primit-o cu ocazia unor întâlniri de afaceri
  • acest mesaj vă este adresat cu scopul de a vă invita sa beneficiaţi de serviciile companiei noastre şi vă este transmis în dorinţa de a vă ţine la curent cu cele mai noi şi mai profitabile servicii pe care vi le putem oferi.
Pentru că inţelegem şi apreciem intimitatea d-voastră ne cerem scuze dacă acest mesaj a ajuns din greşeală la dvs.
Acest mesaj este o cerere de comunicare din partea noastră de a vă trimite materiale informative cu referire la serviciile pe care le oferim. In cazul în care nu sunteţi interesat vă rugăm ignoraţi acest e-mail. Conform legislaţiei României, orice firmă are dreptul la o încercare de comunicare comercială cu o anumită persoană.