Ecologie

Zink ist ein ökologisches Material mit einer hohen Recycling-Quote.

Sustenabilitatea mediului înconjurător

  • Element natural
  • Resursă sustenabilă
  • Suprafaţă naturală şi fără întreţinere
  • Durată lungă de viaţă
  • 100% reciclabil
  • Ciclu garantat de recuperare a materialului
  • Utilizare redusă de energie primară

Element natural

Zincul este unul dintre principalele zece elemente din scoarţa terestră. Zincul este al doilea oligoelement principal după fier şi joacă un rol important pentru numeroase funcţii fiziologice şi biochimice. Zincul reglează hormonii, stabilizează membranele celulare, influenţează creşterea şi joacă un rol important pentru sistemul nervos, vizual, piele, cicatrizarea rănilor şi pentru sistemul imunitar.

Resursă sustenabilă

Minereul de zinc este disponibil pe o scară largă din punct de vedere geologic cât şi geografic, fiind cel mai răspândit în lumea subterană. În prezent, cele mai importante zăcăminte se află în Australia, Canada şi Peru. Importante zăcăminte de minereu de zinc sunt disponibile de asemenea, în China, Japonia, Mexic, Zair şi în câteva ţări europene.

Studiul "Materii prime critice pentru UE", realizat în numele Comisiei Europene în 2010 și actualizat în 2014 arată: Zincul nu face parte din materiile prime limitate. În plus, pe lângă rezerva de 1,9 miliarde de tone de zinc aflate în depozite (United States Geological Survay - USGS 2011), 250 de milioane de tone de zinc au fost identificate ca putând fi exploatate în prezent. În funcție de cererea de zinc și prin urmare în funcție de prețul zincului, aceste depozite sunt menținute deschise și exploatate în continuare.

Zincul - ca metal în general - nu este "consumat", ci "folosit". Acest lucru înseamnă că zincul folosit în majoritatea aplicațiilor este colectat și reciclat, după faza de utilizare, și apoi din nou și din nou, fără pierderi de calitate. Reciclarea produselor cu conținut de zinc este astfel o modalitate suplimentară de a conserva resursele naturale de zinc. Nivelul de zinc reciclat crește anual, în conformitate cu creșterea producției de zinc și cu progresele făcute în domeniul tehnologiilor de reciclare.

Mai multe informații despre eficiența utilizării resurselor puteți găsi accesând:

www.zinc.org/sustainability-learning-annex/

Suprafaţă naturală şi fără întreţinere

Produsele liniei RHEINZINK-CLASSIC și RHEINZINK-prePATINA au o suprafaţă naturală, fără acoperire permanentă sau strat de fosfat. Produsele nu au nevoie de înterţinere sau de intervale regulate de curăţare. De-a lungul timpului, pe suprafețe se formează un start protector gri-albăstrui sau gri-grafit – numit patină. Proprietăţile de autovindecare ale patinei au o importanţă particulară deosebită, făcând zgârieturile invizibile în timp.

Durată lungă de viaţă

Așa numitul zinc industrial era deja folosit de faimosul arhitect Carl Friedrich Schinkel în secolul 19. Clădirile proiectate de Schinkel (1781–1841) sunt acum renovate - în cazul în care nu au căzut victime distrugerilor din timpul ultimului Război Mondial. Acest fapt în sine demonstrează durabilitatea construcțiilor din zinc împotriva intemperiilor.

Patina este responsabilă de protecția împotriva coroziunii și durabilității materialului. Stratul insolubil în apă este în permanență îndepărtat de influențele din mediu/eroziune (influențe naturale și totodată dăunătoare), materialul formând simultan o nouă patină. 

Datorită reducerii semnificative a poluării mediului de-a lungul ultimelor decenii, rata coroziunii, care de altfel depinde și de zonă, și deci degradarea suprafețelor s-a redus considerabil. Pentru climatul central-european, o valoare de 3,0 g/(m²·a),  respectiv 0,4 µm pe an poate fi asumată ca rată medie de coroziune. Potrivit ultimelor studii,  acestă valoare poate fi considerată mai degrabă prea ridicată decât prea scăzută.

Dacă rata coroziunii este considerată  în context cu așa numitul strat de semiabsorbție (ex. 0,35 mm pentru 0,7 mm grosime foaie) rezultatul statistic al speranței de viață ar fi de câteva sute de ani. Oricum, această expunere reprezintă doar o speranță de viață teoretică.  Dacă alte influențe, spre ex. prelucrarea este luată în considerare, o speranță de viață reală de 100 până la 120 de ani poate fi atribuită învelitorilor RHEINZINK. O planificare adecvată și o prelucrare fără defect sunt vitale pentru a atinge mai sus menționata speranță de viață.

Următoarele instituții și organisme de certificare confirmă durabilitatea materialului nostru:

  • Ministerul Federal German al Mediului, Conservării Naturii, Securității Nucleare și Protecției Clădirilor: Zincul ca și învelitoare prezintă o speranță minimă de viață de 50 de ani (Sursa: Durata de viață a elementelor unei clădiri pentru analiza ciclului de viață, bazată pe "Assessment  System for Sustainable Building for Federal Buildings")
  • Organismul Britanic de Certificare BRE (Building Research Establishment Ltd.) estimează o speranță de viață de minim 80 de ani pentru produsele RHEINZINK în contextul evaluării ciclului de viață.
  • Institutul TNO (Built  Environment and Geosciences), Breda, Olanda presupune o durată de viață de cel puțin 75 de ani pentru jgheaburi și burlane.

Reciclare

Reciclarea joacă un rol important în domeniul sustenabilităţii construcţiei. Procesul de demolare aparţine ciclului de viaţă al clădirii şi trebuie luat în considerare separat. Principalele obiective sunt protecţia resurselor naturale  şi evitarea ratelor ridicate de deşeuri. O reciclare excelentă asigură recilarea părţilor unei clădiri în ciclul material şi de energie naturală. De aceea trebuie folosite materiale de construcţie ce pot fi ulterior refolosite sau reciclate.

În principiu, produsele RHEINZINK durează pentru totdeauna. În cazul renovărilor sau la sfârşitul duratei de viaţă, este posibilă o colectare fără dificultăţi. Toate produsele liniilor RHEINZINK-CLASSIC și RHEINZINK-prePATINA sunt 100%  reciclabile fără procese de producţie adiţionale ca îndepărtarea straturilor de patină sau separarea materialelor componente. Restul rezultat din producţie este retopit şi procesat în noi produse. În Germania, rata de reciclare a zincului pentru construcţii se ridică la mai mult de 95% - prin urmare nu se pierde aproape deloc material. Astăzi, datorită înaltei rate de reciclare o treime din material reprezintă material reciclat – rata este limitată doar în ceea ce priveşte durabilitatea produselor din zinc.

Consumul de energie pentru reciclarea produselor RHEINZINK este doar de 5% din conţinutul de energie primară. Aceasta înseamnă că 95% din energie poate fi economisită comparativ cu producţia primară. Luând în considerare aspectul economic,  acest rest de metal în zilele noastre poate aduce la fel de mult ca 60% din preţul perceput pentru zincul de înaltă calitate ca materie primă,  opţiunea pentru materialul natural fiind de asemenea, extrem de sustenabilă.

Consum redus de energie primară

Datorită temperaturii scăzute de topire comparativ cu a altor metale de aprox. 520° în timpul producţiei, şi a conţinutului reciclat,  produsele RHEINZINK au un conţinut redus de energie primară.  Ele pot suporta cu uşurinţă comparaţia cu alte metale de construcţii sau materiale convenţionale pentru acoperiş ca ţiglele din argilă sau beton.

Vedeţi detalii despre Declaraţiile de Mediu pentru Produs.

 

 

Declaraţii de produs / Certificate

Proprietăţile ecologice ale materialului RHEINZINK au fost evaluate şi certificate de instituţii independente.

Mai mult

Managementul apelor pluviale

Aflaţi mai multe despre infiltrarea sau utilizarea apei de ploaie de pe acoperişurile din zinc.

Mai mult

Protecţia la radiaţii electromagnetice

Este dovedit - RHEINZINK ecranează peste 99% din radiaţia electromagnetică.

Mai mult

RHEINZINK worldwide

Ne puteți contacta la:
 
telefon: 0040 268 546550
fax: 0040 268 546551